pxctoday

» Log in

User Name:

Password:

Not a member yet?
Register Now!

» Find OEM Parts

» Jobs

» wallpapers

Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    PWCToday Newbie
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Michigan
    Age
    45
    Posts
    44

    2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Hello all,

    I'm scratching my head here. Would appreciate some ideas on diagnosing a boat issue. It was running just fine, until suddenly whilst at high speed across chop it lost power, applying throttle just produced engine bogging, max speed 20 mph. Impellor looks fine, compression is 120 across all, all spark plug boots on tight. Fuel checks out good, 5% ethanol, no water content. No codes or out of range sensors with YDS software. Spark jumps a 10mm gap on each cylinder .Regular code display is 01 (normal). No signs of exhaust or intake leaks, Plugs are wet with fuel , but I ran it for a few miles in this state.

    I'm thinking 1) injector/ fuel pump or 2) timing/ flywheel slipped with failed key (seems unlikely)

    I just got the YDS tool, is there anything to check whilst running the engine?

    thanks!

    Pete.

  2. #2
    PWCToday Newbie
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Michigan
    Age
    45
    Posts
    44

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Found broken piston skirt, cracked sleeve on front cylinder intake side. SBT parts. 30hrs since total rebuild, running premix.

  3. #3
    PWCToday Newbie
    Join Date
    Apr 2014
    Location
    South jersey
    Age
    28
    Posts
    41

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    wow. you were still getting 120 psi with cracked sleeve and piston skirt?

  4. #4
    PWCToday Newbie
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Michigan
    Age
    45
    Posts
    44

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    IMG_20170628_072739991.jpg


    Any piston failure experts care to chime in?, this is an SBT piston with around 35 hours, I have been using 32:1 ish premix Amsoil Interceptor throughout.

  5. #5
    PWCToday Guru
    Join Date
    Sep 2013
    Location
    Bennettsville, SC
    Age
    46
    Posts
    340

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Looks like that piston seized at high rpm, and momentum cracked the wrist pin boss. I have had it happen to me before. After the last SBT failure I decided not to use any sbt hard parts. Seems like their piston quality has suffered lately. Also that dark color on the underside of the crown indicates a lean condition.
    Last edited by butterbean_29512; 07-07-2017 at 06:50 AM.

  6. #6
    PWCToday Newbie
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Michigan
    Age
    45
    Posts
    44

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Only piston options for oversize seem to be SBT or WSM ? 1200 pistons are shorter due to stroke difference.

  7. #7
    I dream skis GP1300rtoomuchfun's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Annapolis
    Age
    47
    Posts
    570

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Quote Originally Posted by britpete View Post
    Only piston options for oversize seem to be SBT or WSM ? 1200 pistons are shorter due to stroke difference.
    Pro X makes a good product in oversize.

    http://rivaracing.com/i-17284627-pro...1300-pv-c.html
    98' Superjet http://www.pwctoday.com/f84/my-rn-winter-project-268312.html SOLD
    97' GP1200 SOLD
    05'GP1300R Riva Stage 2, Jetworks Mod, Riva EFI, Jims RidePlate, R&D Grate, D Plate, VF2 Reeds, Riva Heads 73GPS

    05 GP1300r Stock
    "Never take life too seriously. Nobody gets out alive anyway."

  8. #8
    PWCToday Regular Dave in DE's Avatar
    Join Date
    Apr 2016
    Location
    slower lower Delaware
    Age
    53
    Posts
    136

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Wisco also makes them oversized

  9. #9
    PWCToday.com Is My Home Away From Home SJmullet's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Sacramento
    Age
    41
    Posts
    2,615

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    Pro-X or Wossner in that baby. What are you mixing at? The stock mixture is 30:1 via the injection pump.

  10. #10
    Thinks everythng sux =) Top Dog vomitspot's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    lost
    Age
    43
    Posts
    1,528
    Blog Entries
    1

    Re: 2003 Gp1300R Lost power whilst running high rom in chop?

    sbt products are cheap/junk
    nina hagen daz

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Powered by vBadvanced CMPS v4.2.0